Ráönthetjük jégkockákra a megszokott eszpresszónkat, készíthetjük a vaníliafagyit kávéval, de az igazán kísérletező kedvűek áztathatják az őrölt kávét hideg vízben is. Manapság mindent, amit hidegen szoktunk meg (lehet Mojito vagy limonádé) el lehet készíteni forró változatban is. Ilyen a jegeskávé is, ami pont annyiféle lehet, ahány kávézó van az országban. Az otthoni elkészítés sem ördöngösség.
A kávé és a jég régi jó barátok!
A kávé, ha hideg
A jegeskávé alapja lehet kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávé. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, ez jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a
French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
Nagy kedvenc az egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, fél pohárnyi hideg vízzel botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé is, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó. A granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek.
Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.
A görög frappé
Az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején kávéhab található.
Egy görög nyaralás alkalmával kipróbálható finom likőrökkel,
kakaóval, de akár vaníliafagyival is, bár ez viszonylag ritka a frappé hazájában. A munkahelyen is könnyen elkészíthetjük és a kollégák is minden bizonnyal irigykedni fognak. A munkatársakat is elkápráztathatjuk.
Az olasz freddók
Az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak hívják a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból jégkockákkal ráznak fel.
A vaníliafagyis jegeskávé
Sok helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Fagyiimádók otthon is könnyen elkészíthetik ezt a finomságot. Egy eszpresszót keverjenek el hosszú pohárban cukorral, tegyenek rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjanak a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (persze friss tejszínből készültet), és már indulhat is a nyalakodás.
Különlegességek
Ha igazán különlegeset szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
Epres jegeskávé
Hozzávalók:
1 gombóc vaníliafagylalt
1 gombóc eperfagylalt
1,25 cl hideg feketekávé
2 cl eperszirup
2 db eper
tejszínhab
Elkészítés: A fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfűlevelekkel díszítjük.
Görög jegeskávé
Hozzávalók:
1 teáskanál instant kávé
1-2 teáskanál cukor
kevés tej
víz
jég
Elkészítés: Az instant kávét magas pohárba tesszük, ízlés szerint a cukorral édesítjük.
Hozzáöntünk egy kevés vizet, majd felhabosítjuk. Jégkockát és esetleg még vizet teszünk hozzá, kevés tejjel is lehet ízesíteni.
A recepteket érdemes megosztani barátainkkal.
Forrás: mindmegette.hu/receptek