Idén 314 ezer óvodás korú kisgyermek kezdte meg a 2017/2018-as tanévet.

Sok szülő számára okoz némi fejtörést, hogy hogyan állítsa össze gyermeke heti étrendjét.
A gyermek nem kis felnőtt, ezért néhány dologra érdemes odafigyelni.
Az 1 évesnél idősebb gyermek számára minden alapvető élelmiszer, amit a család többi tagja is fogyaszt fokozatosan bevezethető. Amire a főzés során oda kell figyelni, hogy a gyermek adagját érdemes külön enyhébben fűszerezni, kevesebb sót, kevesebb intenzív fűszert használva.

Family Eating Meal Together In Kitchen

Kerüld a cukorban gazdag ételeket. Természetesen heti 1-2 alkalommal belefér, de alapvetően célszerű ezt hanyagolni az étrendjéből.
A bölcsődei közétkeztetésben a gyermekek nem kapnak olajos magvakat a félrenyelés rizikója miatt, ám otthon megfelelően előkészítve darálva, passzírozva fogyasztható.
A szénhidrát összetett változatban a test legfontosabb energiaforrásai. Fontos, hogy elsősorban rostban gazdag, összetett szénhidrátok szerepeljenek a kisgyermek étrendjében. Ebből álljon a napi energiafelvétel 45-55%-a. Válaszd fele-fele arányba a fehér és barna kenyeret, szerepeljen a menüben barnarizs, durum és teljes kiőrlésű gabonából készült tészta. A zöldség és gyümölcs legyen benne a mindennapi étkezésben, a főzeléket pedig minimális habarással vagy rántással készítsd.
A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítéséhez, ami a napi szükséglet 15%-át tegye ki. Az étrend fele-fele arányban tartalmazzon állati és növényi fehérjét. Fehérjében gazdag növények: olajos magvak, száraz hüvelyesek. Állati eredetű: halak, tojás, tej és tejtermékek.
A megfelelő étkezés mellett a hidratálás fontosságáról ne feledkezz meg. Legyen mindig kéznél jó minőségű víz akár otthon, akár bölcsibe, óvodába elindulva egy kis palackban.

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.