Pörkölést követően minden kávébab ugyanúgy néz ki. De tudtad, hogy több tucat különböző kávébab fajta van? Amikor belekerül reggel a csészédbe ott már csak kettő számít: az arabica és a robusta. Ez a két fő kávé típus amit fogyasztás céljából termesztenek.

Mi a különbség a kettő között? Jelentős és ha tisztában vagy vele segíthet a kávé választásban. A két fajta különbözik ízben, termesztési feltételekben és természetesen árban is. Az arabica kávébabok édesebbek, lágyabb ízűek, cukros tónusúak. Savasságuk magasabb, amely egy boros karaktert ad.
A robustának erősebb, nyersebb íze van, mogyorós utóízzel. Kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica babok és alapjában véve egy gyengébb minőségű kávénak könyvelik el. Néhány robusta, azonban nagyon jó minőségű és megbecsülik főként az eszpresszókban a mély ízűk és krémességük miatt.
A robustát könnyebb termeszteni.

Alacsonyabb magasságokban termeszthető és kevésbé érzékeny a kártevőkre és az időjárás viszontagságaira.

Gyorsabb növésű, mint az arabica, amelynek több évre van szüksége, hogy elérje a termő kort. A robusta kizárólag a keleti féltekén nő, főként Afrikában és Indonéziában. Arabica szintén nő Afrikában és Pápua Új-Guineában, de nagyrészt Dél-Amerikában. Kolumbia csak arabicát termeszt, míg néhány ország (Brazília, India) mindkettőt.
Az arabica sokkal drágább. A legtöbb szupermarketben kapható kávé robusta, és az instant és olcsó kávék szintén robusták.

Arabica is megtalálható a boltokban, de csak azért, mert arabica van ráírva a címkéjére még nem jelenti azt, hogy jó minőségű.

Végső soron ez személyes ízlés kérdése. Néhány arabica keverék túl aromás. A gazdag, sötét robustát jó ötlet lehet belekeverni. Csak emlékeztetőül: a robusta kétszer olyan sok koffeint tartalmaz, mint az arabica, így érdemes figyelni amikor kávé keveréket választunk.

Forrás: thekitchn.com

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.