A futás egyre népszerűbb lett az utóbbi időben korra, nemre való tekintet nélkül. Mindenki számára könnyen elérhető, ezért arra ösztönöz sokakat, hogy elinduljanak első futóversenyükön.

Lehet pont te vagy az! És miért ne te lennél? Megérdemled!

Az 5 km ideális táv lehet első próbálkozásra. 5 kilométer lefutása olyan dolog, amit bárki tud teljesíteni. A felkészülés 5 kilométerre nem kell, hogy kemény legyen. Alkalmazd a lenti tippeket és már át is szakítottad a célvonalat, mielőtt észrevennéd.

1. Nevezz be a versenyre: A legjobb módszer céljaink eléréséhez, ha van konkrét megvalósítási határidőnk. Jó tanácsként érdemes 3 hónapra előttünk lévő versenyt választani, így elegendő idő lesz a felkészülésre. Hogyan válaszd ki a tökéletes 5-öst? Döntsd el mi a fontos számodra!

Egy jó célért akarsz futni? Keress egy jótékonysági futóversenyt.

Szeretnél érmet kapni emlékbe az első 5 kilométeredről? Válassz egy olyan versenyt, ahol érmet kapnak a befutók. Számos 5 kilométeres verseny van, így csak meg kell találnod a hozzád legjobban illőt. Itt egy elég részletes lista a 2017-es versenyekről.

2. Szerezz be egy jó futócipőt. Ma már széles választékban elérhetőek a piacon. Fontos, hogy a megfelelő futócipőt használd, ezért érdemes felkeresni a helyi sportboltot, ahol szakemberek segítenek a megfelelő darab kiválasztásában.

3. Keress egy jó edzéstervet és hajtsd végre! A legjobb módszer a felkészüléshez ha van egy terved. Szerencsére már nagyon sok edzésterv elérhető az interneten. Keresd meg azt, amelyik a legjobban passzol hozzád. A futanet.hu – n találsz bőven.

4. Futás közben nyugodtan gyalogolj. Semmi rossz nincs abban, ha néha gyalogolsz futás közben. Idővel le tudod majd csökkenteni a gyaloglások számát, ahogy fejlődik az állóképességed és a tested is hozzászokik a megerőltetéshez.

5. Használj futóruhát! Talán nagy a kísértés, hogy abban fuss, amiben éppen vagy, ám tanácsos beszerezni egy minőségi futóruhát. Érdemes technikai pólót hordani futás alatt, hiszen jobban szellőzik és elvezeti a nedvességet.

6. Fuss társaságban! A futás elsőre talán egyéni sportnak tűnik, de nem kell, hogy így legyen! Ha nem ismersz egy futót sem, csatlakozhatsz a helyi vagy online futóklubokhoz. A futótársak motivációt nyújtanak számodra és megbízható források, ha bármilyen kérdésed felmerül edzés során.

7. Számíts a visszaesésre. Ez szinte törvényszerűen megtörténik, de legyőzheted. Amikor bekövetkezik, derítsd ki miért történt, majd folytasd tovább, hogy elérd a célod.

8. Alakítsd ki a saját hidratációs és táplálkozási gyakorlatod! Ne várj a verseny napjáig, hogy megnézd mi passzol hozzád. Győződj meg róla, hogy elegendő ClearWater vizet iszol a verseny előtt, alatt és közben és arról is, hogy tápanyagokban gazdagon étkezel.

9. Ne csinálj semmi eltérőt a verseny napján. Amit az edzések alatt végigvittél, azt kell csinálnod a verseny napján. Ugyanabban a cipőben és ruhában, amit megszoktál, azt az étrendet követve, amit eddig is. A rutin elhagyása nem várt következményekkel járhat.

10. Élvezd! Mindezeken felül élvezd a futást, mind edzéseken mind a versenyen. A verseny egy jó közösségi élmény lehet. Ne vedd túl komolyan csak hagyd, hogy vigyen az áramlat.

Képek

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.