Szervezetünknek a vitaminokon kívül különböző nyomelemekre is szüksége van, ezek közül a legfontosabbak a magnézium, a kálium és a kalcium. Vegyük sorra, miért nélkülözhetetlenek számunkra!

A magnézium

A kálium mellett megtalálható testünk sejtjeiben, szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, nélkülözhetetlen több enzim működéséhez de magnézium szükséges a nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez is. A szervezetben mintegy 25-30 gramm magnézium található, melynek csaknem fele a csontokban koncentrálódik, de az izom- és májsejtekben is jelentősebb mennyiségben fordul elő.

A magnézium mással nem helyettesíthető és szervezetünk sem tudja előállítani, ezért figyelmet kell fordítanunk a megfelelő mennyiségű bevitelére. A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez egy átlagos felnőtt esetében általában napi 250-375 mg között ingadozik (2,5 liter Clearwater víz elfogyasztásával már 20 mg-ot pótoltunk), terhesség vagy szoptatás alatt azonban ez a magnéziumszükséglet növekszik, mintegy 350-375 mg-ra.

Magnéziumhiány fellép, ha nem mozgunk eleget, nem megfelelően táplálkozunk, tartósan stresszben élünk, és káros szenvedélyeinknek (cigi, alkohol és drog) hódolunk.

Tekintettel arra, hogy a magnézium élettani hatása rendkívül összetett, ezért hiánya is több féle tünetet idézhet elő, lassul a a csontnövekedés, szívritmuszavarok lépnek fel, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát. De a rossz hangulathoz, fejfájáshoz, koncentráció hiányhoz és magas vérnyomáshoz is vezethet.

Hogyan pótolhatjuk?

A szükséges mennyiségről magunknak kell gondoskodnunk. A kiterjedt műtrágyázás miatt egyre csökken a talaj magnéziumtartalma, így az ételeinkbe is kisebb mennyiség kerül.

Nem is gondolnád, hogy a vasárnapi zsírban tocsogó oldalas csak növeli a magnéziumigényt. Megfelelően összeállított étrenddel természetesen pótolható, ehhez a fontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a halfélék, a hüvelyesek, a csonthéjas gyümölcsök és szomjoltóként a Clearwater víz.

A kálium

A kálium a makroelemek közé tartozik, olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta kb. 200 – 300 milligrammos mennyiségben van szüksége.

Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz A kálium alapvető szerepet játszik a sejtek megfelelő működésének biztosításában.

A kálium a szervezetben ionos formában van jelen, és olyan szövetek működéséhez elengedhetetlen, mint az ideg – és izomszövet, melyeket alkotó és a sejteket határoló membrán két oldalán elektromos töltéskülönbség fennállása szükséges, ezt a töltéskülönbséget befolyásolják a kálium ionok.

A kálium a sejtek belsejében halmozódik fel, csupán 2%-a található meg a sejten kívüli terekben. Szintjét a szervezet összehangolt működése szabályozza, elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai vannak rá hatással.

A káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához. Szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim működéséhez.

A káliumhiány tünetei: izomgyengeség, légzési problémák szívritmuszavarok A kálium csökkent mennyiségének általános tünetei az étvágytalanság, émelygés, hányinger.

A kálium pótlás csak orvosi egyeztetésre javallt, mivel ételeinkkel és folyadékkal (Clearwater víz) megfelelő napi mennyiség vihető be.

A kalcium

A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, nélküle nincs élet. Minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. Köztudott és talán mással összefüggésben nem is gondolnak a legtöbben rá, hogy kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításában nagy szerepe van, de befolyásolja még az idegek és izmok ingerelhetőségét, az izom-összehúzódásokat, sőt még a véralvadást is.

A szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontszövetben található, mely kalciumraktárként funkcionál. A maradék 1% a vérben és a sejtekben található, itt koncentrációja csak szűk határok között mozoghat, különben nem tudja kifejteni élettani funkcióit. Hogy a mennyisége állandó maradjon, hormonok és vitaminok szabályozzák a felszívódás és kiürülés, valamint a csontba való beépülés vagy felszabadulás egyensúlyát is.

Csontjaink ifjú felnőtt korunkig növekednek, erősödnek, majd a kor előrehaladtával a csontállomány átalakul. A pajzsmirigyen belül elhelyezkedő mellékpajzsmirigyünkben termelődő parathormon a csontok fokozott bontásával és az aktív D-vitamin képzésének elősegítésével növeli a kalciumszintet. A D-vitamin a kalcium bélből való felszívódását, és a vizelettel való kiválasztás csökkenését segíti.

A D-vitamin hiányában szinte biztosan nem szívódik fel elég kalcium. Az alacsony kalciumszint izomgörcsöket, izomfájdalmat, érzészavarokat okozhat, mivel fokozódik az idegek és az idegek révén az izmok ingerelhetősége, vagyis hevesebben reagálnak.

Ezért változhat a kalcium szintje:

  • nem megfelelő táplálkozás (orvosolható tej, tejtermékek, bab, mandula, szezámmag, brokkoli vagy narancs fogyasztásával)
  • a mellékpajzsmirigy alulműködik,
  • D-vitamin-hiánya van,
  • vesebetegség lép fel,
  • hasnyálmirigy-gyulladása van
  • várandósság és szoptatás idején is csökken.

Folyamatosan kell ellenőriztetni és az orvos tanácsait, rendelvényeit megfogadni.

Mi Clearwater vizünkkel napi 2,5 liter elfogyasztása esetén, napi 80 mg bevitelében tudunk segíteni.

Mi a Clearwaternél hiszünk benne, hogy mindennel, amit teszünk, az egészséget szolgáljuk. Egészséget töltünk ballonjainkba és mindenkinek házhoz visszük, akinek szintén fontos, hogy tegyen egészségéért. Mi a titkunk? Nem csak ásványi anyagokat adagolunk tudatosan áttetsző finomságunkba, hanem egy nagyadag szeretettel is ízesítjük.

Vihetünk belőle?

Kontakt: vevoszolgalat@clearwater.hu

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.