Sokan a kávét a reggelhez társítják. Ez az a dolog, ami segít elindítani a napot. Az már bebizonyosodott, hogy nem közvetlenül a felkelést követően legcélszerűbb a fogyasztása. A kávé az agy működése miatt, néhány órával felkelés után a leghatékonyabb.

De akkor, miért kezdjük a reggeleket kávéval?

Nos, ez jobb volt, mint a reggeli alkohol.

A kávé megjelenése Európában segített kijózanítani az „alkohol-áztatta” kontinenst, így a koffein tartalmú ital kiváltotta az alkoholt, melyet addig minden reggel fogyasztottak. Különböző országok különböző társadalmi rétegeiben megvoltak a reggeli étkezéssel kapcsolatos hagyományok. Sok forrás áll rendelkezésünkre az erjesztett és alkoholos italok fogyasztásáról a történelem során. A rómaiak borba áztatott kenyeret ettek, brit katonák az 1890-es évek végén úgy tartották, hogy a rumos tea „lerúgja a napot”. Az amerikai gyerekek almabort ittak, míg Németországban sörlevessel kezdték a napot. A kávé megérkezésével párhuzamosan a késő 1700-as évektől kezdve egy demokratikusabb Európa kezdett kialakulni. Ahogy Mark Pendergast írja a The History of Coffee and How it Transformed the World című könyvében:

„Az arisztokrácia itala a tömegek nélkülözhetetlen drogjává vált.”

Az ipari forradalom alatt a kávé segített a textil gyárakban dolgozóknak, hogy kibírják a hosszú munkanapokat. Alacsony keresetért hosszú órákon át dolgoztak és ritkán ettek meleg ételt. A kávé stimuláló, meleg érzete megteremtette a táplálkozás illúzióját. Amikor a kávé megérkezett az Egyesült Államokba hazafias itallá vált különösen a bostoni teadélutánt követően.

Igyál egy vagy két csésze kávét és megtudod, milyen érzés mikor felpörget.

Energiával telinek érzed magad és úgy érzed bármire képes lennél. De ez teljesen más érzet, mintha alkoholt innál. Szóval azért iszunk kávét hogy felpörögjünk, de ne legyünk részegek? Függetlenül attól, hogy mi az oka elődeink ezt választották és a kávé mai napig megmaradt, mint reggeli ital. A kávé annyira összekapcsolódott a reggelivel, hogy Mark Twain 1880-ban,A jámbor lelkek külföldön című regényében az írja:

„Egy átlagos amerikai legegyszerűbb és leghétköznapibb reggelije beefsteakből és kávéból áll.”

A kávé azonban nem csak reggeli ital. A fáradt délelőttök és az ebéd utáni álmos délutánok megmentője lehet a munkahelyen.

A kávét természetesen nem csak reggel ihatjuk, de a tulajdonságai miatt – meleg és koffein tartalmú – jellemzően a reggelhez társítjuk.

Szeretsz kávézni reggel? Egy hajóban evezünk. De fogyasszuk bátran a nap más időszakaiban is!

forrás: thekitchn.com
kép: eatingbender.com

LEAVE A REPLY