Gyakorlott háziasszonyok tudják, hogy a finom étel titka a kiváló alapanyag. Még a kevésbé rutinos kezdők is elkápráztathatják a családtagjaikat, barátaikat olyan ételekkel, amihez odafigyeléssel válogatják meg a hozzávalókat. Én nemrégiben a konyhában csak 1 alapanyagon változtattam: a só minőségén, áttértem a Himalája sóra. Azóta selymesebb a paprikás krumpli is, másról nem is beszélve.
Most a karácsony közeledtével egy népszerű étel recepttel szeretnék kedveskedni. Próbáljátok ki! Természetesen Clearwater vízzel!
KARÁCSONYI HALÁSZLÉ
- 1 db ponty (5 kg feletti)
- 1 kg makói hagyma
- 5 kg hal
- 1 tk szegedi pirospaprika
- só (Himalája)
- 5 l Clearwater víz
ELKÉSZÍTÉS
A halat megpucoljuk. A pikkelyes pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a kabátját.
A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat külön rakjuk. (Vigyázni kell az epehólyagra!) A fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem maradhat a halban, azokat eltávolítjuk.
A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott makói hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és kb. 5-6 órán át lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek.
Főzés vége előtt félórával az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpasszírozzuk. Passzírozás után tilos vizet adni a leveshez! Az alaplevet felforraljuk, hozzá adjuk az édesnemes házi paprikát.
Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges.
MEGJEGYZÉS
Sokféle recept alapján főztem eddig én is a halászlét, mindig egyszerűsítve, míg végül ráakadtam az eredeti receptre. Ezt a receptet mindenkinek bátran merem ajánlani, az igazi magyar étel elkészítéséhez nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen.
Forrás: http://www.mindmegette.hu