Az ember által előállított anyagoknak, energiának, nap, mint nap termelt hulladéknak, a kivágott amazonasi őserdőknek mind-mind van hatása természetes és épített környezetünkre. Rövid, közép és sokszor sajnos hosszú távon is otthagyjuk ökológiai lábnyomunkat visszafordíthatatlan vagy csak jelentős ráfordításokkal visszafordítható folyamatok formájában. Ma már foglalkoznak az ökológiai lábnyom mellett a szén- és vízlábnyommal is.

Minden, amit használunk, viselünk, vásárolunk, adunk el és eszünk, vizet vesz igénybe.

Igen, a vízhasználatnak is van ökológiai lábnyoma. A vízhasználat egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyisége. A vízlábnyom kiszámítható bármilyen fogyasztói csoportra vagy vállalatra.

Az egyén, a közösség vagy egy üzletág vízlábnyoma jelzi mindazt a felhasznált vízmennyiséget, amennyit közvetlenül elfogyaszt és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez használtak el.

Németország takarékos vízfelhasználónak számít, vízlábnyoma azonban a közvetett fogyasztás miatt eléri a napi 5000 litert.

Szinte hihetetlen, hogy 1 csésze kávéhoz 140 liter vízre van szükség, noha az csak

1 dl körül van. Hogy is értendő ez? Amikor ezt megbecsülik, a kávécserje nevelése épp úgy benne van, mint annak feldolgozása, szállítása és az ahhoz szükséges víz mennyisége. 1 kg rizs előállításához 10-szer annyi víz szükséges, mint 1 csésze kávéhoz, de majdnem 10-ed annyi mint 1 kg marhahúshoz.

200 liter vizet, 1 szelet kenyér 40 liter vizet, 1 szem alma termesztése 70 liter vizet, 1 darab hamburger 2400 liter vizet, 1 farmernadrág gyártása 8000 liter, 1 darab mikrochip előállítása 32 liter vizet igényel. (Összehasonlításként: egy teli fürdőkádnyi víz 140 l, ennyit igényel 1 csésze kávé előállítása.)

A vízlábnyom kék-, zöld- és szürkevízből tevődik össze.

A zöld víz lábnyoma a csapadékvíz, amelyet a talaj gyökérzónájában tárolnak, és amelyet a növények elpárolognak, áthaladnak vagy beépítenek. Különösen fontos a mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti termékek esetében.

A kék víz lábnyom olyan víz, amelyet felszíni vagy felszín alatti vízkészletekből származtattak, és amelyet vagy elpárologtattak, beépítettek egy termékbe, vagy egy vízből vettek át, és visszatértek egy másikba, vagy más időben visszatértek. Az öntözött mezőgazdaság, az ipar és a háztartási vízhasználat mindegyike kék vízzel rendelkezik.

A szürke vízigény az édesvíz mennyisége, amely ahhoz szükséges, hogy a szennyező anyagokat asszimilálják, hogy megfeleljenek a konkrét vízminőségi előírásoknak. A szürke víz lábnyoma a pontszerű forrásból származó szennyezést közvetlenül az édesvízforrásra bocsátja ki, közvetlenül a csövön keresztül, vagy közvetetten a talajból történő lefolyás vagy kiáramlás, át nem eresztő felületek vagy más diffúz források révén.

Te vízlábnyomod hányas?

Ha „átlagos” vagy és 2-3 liter vizet iszol, amit megeszel, ahhoz, amíg asztalodra kerül 3000 liter vízre van szükség, plusz mosogatás, mosás, mellékes, locsolás, autómosás…

Magyarországon átlag napi 110 liter vizet fogyasztunk, ásványvízből meg 121 litert, vízlábnyomunk ehhez képest kedvező, napi 2055 liter. Magyarország ivóvizét 94-95%-ban felszín alatti vizekből nyeri. A talajvíz, azaz az első vízadó réteg vizei azonban már több térségben szennyezettek, és a mélyebben fekvő réteg- és karsztvizekben is megjelentek a szennyeződések, és ez korlátozza használhatóságukat.

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.