Az emberi szervezet megfelelő működéséhez létfontosságú az elegendő mennyiségű folyadék-fogyasztás. Testünk az életkor előrehaladtával egyre kevesebb vizet tartalmaz.

Egy csecsemőé 80%-ot, egy felnőtté 65-70%-ot, míg egy idős emberé már csak 50%-ban.

Nyilván egy irodában dolgozó ember kevesebb folyadékot igényel, mint például egy aszfaltozó munkás. Ám általánosságban elmondható, hogy szervezetünknek naponta 2-2,5 liter folyadékra van szüksége, a nagy melegben vagy intenzív sportolás után azonban akár 3-4 literre is.

A legjobb, ha tiszta vízzel pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat és nyomelemeket. Sokan sajnos alábecsülik a vízivás fontosságát, pedig szükséges, hogy beiktassuk a napi rutinunkba. A legjobb módszer ennek kivitelezésére, ha nem várjuk meg, amíg szomjasok leszünk, hanem óránként iszunk pár kortyot. Bárhova megyünk, vigyünk magunkkal egy Clearwater-es kulacsban Clearwater vizet és munka közben is tartsunk egyet az íróasztalunkon. Így mindig kéznél lesz, és biztosan nem feledkezünk meg a napi víz mennyiség elfogyasztásáról!

A dehidratáció, vagyis a kiszárdás egyértelmű jele a fejfájás, kimerültség, fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenés, izomgörcsök és a fogyókúrák hatékonyságának csökkenése.

11 jó ok arra, miért érdemes elegendő mennyiségű vizet inni!

 1. Vérünk több, mint 80%-a vizet tartalmaz, ezért vízre van szüksége a vérkeringés megfelelő működéséhez és az új vérsejtek képzéséhez.
 2. Csontjaink több, mint 20%-a víz, így a megfelelő vízpótlás szükséges az egészséges csontsejtek képzéséhez.
 3. A vízbevitel megindítja a nyirokkeringést, így a szervezetbe került és ott keletkezett méreganyagokat, melléktermékeket és a felesleges folyadékot kitakarítja.
 4. A vese, a belek, a bőr és a tüdő megfelelő működését is biztosítja, mert ezek a szervek is részt vesznek a méreganyagok eltávolításában.
 5. A víz síkosítja az ízületeket, csökkenti az ízületi fájdalmakat és véd a porckopás ellen.
 6. Szabályozza az anyagcserét, ezáltal segít kordában tartani a testsúlyt.
 7. Szabályozza a testhőmérsékletet.
 8. A víz biztosítja agyunk és idegrendszerünk számára a megfelelő működést. Agyunk több, mint 75%-a víz, így elengedhetetlen a jó memória és az éles gondolkodás biztosításához.
 9. Építi a szöveteket, segítségével jutnak el a létfontosságú tápanyagok az összes sejtünkhöz.
 10. Lehetővé teszi a tápanyagok oldását, szállítását és felszívódását, ezáltal csökkenti a kiszáradás veszélyét.
 11. Szemünk több, mint 95%-ban tartalmaz vizet, tehát látásunk egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik a víz.