Talán sokaknak meglepő ez a kérdés és összeráncolt homlokkal pillantanak most a képernyőre, mondván, hogy egyértelmű: reggel felkelés után, valamint napközben, ha álmosak leszünk! Bár az emberek többsége így gondolja, sajnos ez egy hatalmas nagy tévhit. Hiszen ha ezen alkalmakkor fogyasztjuk el a napi feketét, akkor teljesen más hatást fejtenek ki ránk, mint amit mi elvárunk tőlük.

Ugye mindenkinek meg van a reggeli első mozdulat, mikor lenyomjuk a vekkert? Na és mi a második? Bekapcsoljuk a kávéfőzőt! Sokaknak ez nemcsak a napi rutin, hanem egyenesen már a reggeli szeánsz része mondván, amíg nincs meg az első kávé addig nem képesek nyugodt beszélgetést folytatni, vagy rendesen felébredni. Ám a tudósok óvva intenek minket ettől a téves beidegződéstől. Amellett, hogy nem lehet kellően kiélvezni a frissítő hatását, akár az egész napunkat is tönkretehetjük vele.

Miért nem ihatjuk meg reggel?

Ébredés után fél órával, de akár másfél óra múlva is még a kortizol – azaz stresszhormon- szintünk elég magas azért, hogy alvás után beindulhasson az agyunk és a szervezetünk azon része, ami megkezdi az energiatermelést a nap további részére. Ha pedig ilyenkor még plusz koffeint viszel be, akkor a kortizol szinted az egekbe szökik. Ez egyrészt kiválthat nálad egyfajta koffein-intoleranciát, ami azt eredményezi, hogy a későbbiekben már sem reggel, sem a későbbiek folyamán nem lesz elég hatékony a fogyasztott kávé másrészt, ami nagyobb problémát okozhat, hogy hosszútávon különböző egészségügyi gondokhoz akár például pajzsmirigy problémához vezethet.

De akkor mikor fogyasszunk kávét?

A szakértők szerint a napi első adagot olyan reggel 9 óra 30 perc környékén lenne a legérdemesebb elkezdeni kortyolgatni, már ha az illető 7 órakor kelt fel. Vagyis ébredés után 2,5-3 órát kellene várni az első kortyig ahhoz, hogy sokkal jobban érvényesüljön a hatása és a bioritmusba se zavarjon be. Kutatások bizonyítják, miszerint ez az idő a legideálisabb ahhoz, hogy a legmaximálisabb és leghosszantartóbb hatását kiélvezhessük.

Ha napközben szeretnéd kicsit jobban felpörgetni magad, akkor se várd meg míg teljesen elálmosodnál vagy elfáradnál, ugyanis a hatása nem fog érződni. Érdemesebb előtte egy órával vagy legalább egy félórával nekiugrani az elkészítésének és az álmosság sem fog utolérni! Bár nehéz ezt teljesen bekalkulálni, de a lényeg, hogy nem szabad megvárni, míg teljesen elfárad az ember!

Az utolsó adagot pedig a legjobb, ha délután 5 óráig elfogyasztjuk, ugyanis ekkor még lesz esélye annak, hogy lefekvésig kiürüljön a szervezetedből és így elkerülhető az esti forgolódás is.

Finom és minőségi kávézásokhoz válaszd a Lavazza szemes, őrölt vagy kapszulás kávéinkat: https://bit.ly/3eTwjP2

forrás: https://sobors.hu

SHARE
Előző bejegyzésA Föld Napja
Következő bejegyzésHálózati vízadagolók