Ahetekben zajlik Franciaországban a futball Európa-bajnokság, ennek kapcsán jártunk utána a focisták folyadékpótlása körüli témakörnek.

Egy 90 perces meccs alatt az időjárási körülményektől függően 1-4 liter vizet veszít a szervezet. Ez a teljesítményre is komoly hatással van, hiszen a folyadék nem megfelelő pótlása esetén a teljesítmény visszaesik továbbá csökken a reakcióidő és a koncentráció ez pedig mind befolyásolja a játék kimenetelét. A nagymértékű kiszáradás hátrányosan érinti a sportolók képességeit és ez csak megfelelő folyadékterápiával állítható helyre.

A test víztartalmának 2%-os csökkenése már 10-20%-os teljesítmény csökkenést is előidézhet a legtöbb focistánál.

A csapatot támogató szakmai stáb ezért speciális, szénhidrátokban gazdag energiaitalt biztosít a félidőben regenerálódó futballisták számára. Néha a meccs közbeni hosszabb szünetek is lehetővé teszik a folyadékbevitelt.A kutatások azonban kimutatták, hogy ez csak a folyadékveszteség 30%-át tudja pótolni. A mezőnyjátékosok akár 10 kilométert is futhatnak egy meccs alatt és a nem megfelelő folyadékpótlás fizikai és mentális teljesítményüket is jelentősen aláássa.

A profi futballistáknak a szezon közben nagyon sűrű a programjuk nem ritkán 2-3 meccset is játszanak egy héten.

Az edzők felelőssége, hogy biztosítsák a a sportolók megfelelő regenerációját és kialakítsák a helyes étrendet. A meccs utáni regeneráció kiemelkedően fontos a fitt állapot fenntartásában. A szakmai csapat kulcsfontosságú a folyadékpótlás és az izomregeneráció tekintetében. Szerencsére napjainkban már korszerű technikával mérik minden egyes futballista állapotát, így ez megkönnyíti az ideális  táplálkozási terv kialakítását.

Bízzunk benne, hogy a magyar válogatott szerdán pályára lépő tagjai is 100%-os állapotban vágnak neki a Portugália elleni, csoportelsőségért vívott meccsnek.

Hajrá Magyarok!

Forrás: Case Study: Football – Loss of performance through loss of water. (ESSLAB)
Kép: mifocink.com

SHARE
Következő bejegyzésHáború és béke és VÍZ

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.