A Húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, azonban a tökéletes húsvéti sonka elkészítése nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk.

A gondok már a sonka kiválasztásánál kezdődnek

Ha van rá lehetőség, mindenképpen kérj kóstolót a sonkából, így biztos lehetsz benne, hogy a legjobb minőségű sonkát választod ki. De ne aggódj, ha erre nincs lehetőség, akkor is van pár árulkodó jel.

A jó sonka érlelése legalább három hétig tart, így a füst és a só átjárja a húst, ez az igazi parasztsonka. Sajnos külsőre nagyon nehéz megkülönböztetni a gyors érlelésű sonkától, amelynek a füstölés csak a külső rétegét érte. Ez a fajta sonka főzés után szétesik, szétporlad, nem lehet szeletelni, tehát érdemes több időt szánni a megfelelő sonka kiválasztására.

A másik jellemző, ahol résen kell lennünk, a hús színe. A finom sonka kellemes, rózsaszínes színű, míg az előre csomagolt, kötözött sonkák esetében nincs lehetőség ennek az ellenőrzésére. Mindig ellenőrizzük a szavatosságot, a csomagolás épségét, illetve felbontás után a hús külsejét. Ha úgy látjuk, hogy kocsonyás a külső kéreg, akkor semmiképpen ne fogyasszuk el.

Elkészítés

1,5 kg sonka (lehetőleg csontozott és nem előre csomagolt)
Fekete bors (3-4 szem)
Vöröshagyma (ízlés szerint)

A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. A 1,5 kilós sonkát tehát 1,5 óráig kell főzni. Az idő kétharmadánál, érdemes ellenőrizni egy villával, hogy megpuhult-e.

A sonkát előző este áztasd be annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi, így az erősen sós íz kissé mérséklődik. Ezt a vizet másnap öntsd le róla, majd szintén ugyanennyivel engedd fel. Szórd a vízbe a borsot, ízlés szerint hagymát is tehetsz bele.
Tálaljuk újhagymával, retekkel, paradicsommal, tormával, főtt tojással, vagy Frittata-val, amibe ezekből mindent beletehetünk.


Forrás

 

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.