A víz talán az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb természeti kincsünk, ami a mindennapjaink részét képezi. Hihetetlen, hogy mennyi formában képes megjelenni, a környezet viszontagságaihoz alkalmazkodva és szinte mindenhol utat tör magának. Azt azonban néha elfelejtjük, hogy bár a víz képes öntisztulásra, nem tudja olyan nagy mértékben tisztán tartani magát a káros emberi behatások mellett.

Minden embernek mást jelent a víz: van, akinek az egészséget, a higiéniát és a jólétet. Egyes vallási és spirituális szertartásoknál az életet, a teremtést és a tisztaságot jelképezi. Mindenki egy másik perspektívából látja, de az biztos, hogy mindenki számára fontos és nagy hatással van a mindennapjainkra! Ugyan vannak esetek, mikor a víz pusztít, de legfőképp teremt és életben tart. Az élet fő mozgatórugója, aminek nem szentelünk akkora figyelmet, mint amekkorát érdemel, hiszen mi itt a nyugati kultúrában teljesen természetesnek vesszük a létezését. Most azonban ideje lenne kinyitni a szemünket és ráeszmélni arra, hogy a tiszta ivóvíz sem tart örökké! Mostanra már túl mohók lettünk, így nagy veszélyben van a nyugati világ is. A népesség egyre csak növekszik, az ipar és a mezőgazdaság több tiszta vizet használ el, mint amennyire szüksége lenne, vagy éppen káros anyagokat és szemetet bocsátanak bele. Emellett a klímaváltozás is egy igen súlyos tényező, ami veszélyt jelent rá. A keleti világban már megkezdődött a harc a túlélést biztosító folyadékért, ám a tudósok szerint 2050-re már nyugaton is meghatározó oka lesz a nemzetek közötti viszályoknak és a megnövekedett népvándorlásoknak.

Az ilyen és ehhez hasonló problémákra való  figyelemfelhívás érdekében hozták létre a Víz Világnapját. 1992-ben Rio de Janeiróban tartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferencia eredményeként nyilvánították világnappá és 1993. március 22-én tartották meg először. Minden évben más-más témára épül fel a fontos célt szolgáló nap. 2017-ben a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” mottóval a szennyvíz csökkentésére és az erőforrásként való felhasználására akarták felhívni a figyelmet. 2018-ban a „Védd természetesen!” mottót kapta, ahol a program célja az volt, hogy az emberiség felismerje azt, hogy nem minden esetben szükséges megbolygatnia a természetet. Telepítsünk erőket és hagyjuk a folyókat és a patakokat a saját medrükben folyni! 2019-ben a „Vizet mindenkinek!” az alapvető emberi jogokra irányult, hiszen mindenkinek joga van tiszta ivóvízhez jutni! Ez azonban a világnak nem minden részén tud megvalósulni és rajtunk múlik az is, hogy a jövőben ez mennyire fog romlani. Tavaly a klímaváltozással való kapcsolatát mutatták be.

Az idei jelmondat pedig nem más, mint: „A víz érték! Becsüld meg!”, ami alkalmából különböző programokkal ösztönzik az embereket az odafigyelésre.

  1. Vizes élőhely: a program célja, hogy egy családi kirándulás keretében fel kell keresni valami vizes élőhelyet a környéken, ahol szemügyre vesszük a terület lakóit, növényeit és állatait. A kirándulás mellett a tisztán tartásra is megkérnek minket, szedjük össze a saját illetve a más által eldobált és felgyűlt szemetet, ezzel is segítve a természet regenerálódását.
  2. Számodra mit jelent a víz? Ide azon gondolatokat és érzések kifejtését várják, amit szívesen megosztanátok. Ezt megtehetitek írásban, de akár egy rövid videó keretében is.
  3. Gyalogolj a vízért! Talán ez az egyik legérdékesebb ötlet, ami kevesebb embernek jutna eszébe, mint a szemét szedés. Mint említve volt, a mai világban sajnos csak a fejlettebb országoknak adatik meg az a lehetőség, hogy egy csap kinyitásával azonnal folyadékhoz jussanak. Sok helyen azonban hosszú utakat tesznek meg érte, ahol legfőképp a nők és a lánygyerekek feladata a vízhordás. Ilyenkor nagyobb mennyiségű vizet cipelnek haza gyalog, több kilométeren keresztül. Mai fejjel talán felfoghatatlan, hogy milyen erőfeszítéssel járhat ez. Ezért a vállalkozó kedvű embereknek ajánljuk a következő programot: Szervezzetek egy a 6 km-es gyalogtúrát a környéketeken lévő természetes vagy mesterséges vízforráshoz (forrás, patak, folyó, tó, kút, stb.)! Vigyetek magatokkal egy 6 literes palackot és töltsétek meg vízzel, majd cipeljétek haza! Ezzel egy olyasmi élményben lehet részetek, amivel jobban betekinthettek egy távoli ország mindennapjaiba.

Ezek az apróságok segíthetnek felnyitni a saját és a környezetünk szemét arra, hogy komoly gondokkal küzdünk, amik mellett többé nem mehetünk el és nem söpörhetjük a szőnyeg alá, hiszen a jövőnk függ tőle! Te szoktad követni a víz világnapjának a történéseit? Ha teheted, ezentúl ne csak ezen az egy napon szentelj erre különös figyelmet, hanem az év többi napján is!

Akit bővebben érdekelnek az események: http://vizvilagnap.hu/

Forrás: http://vizvilagnap.hu/

SHARE
Előző bejegyzésFöldünk vízkészlete
Következő bejegyzésA Föld Napja