Látásjavító
A béta-karotin felelős a szemek egészségéért, az őszibarackban pedig nagy mennyiségben található. A barack rendszeres fogyasztása javítja a látást a test vérkeringésének növelésével. A béta-karotin a retinákat is táplálja és védi a szabadgyökök káros hatásaitól.

Bőrszépítő
Az őszibarack gazdag A és C-vitaminforrás, amelyek fontosak a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez. Az A-vitamin nedvesen tartja a bőrt a C-vitamin pedig köztudottan erős antioxidáns.
Napi 1 őszibarack fogyasztása ragyogó és hibátlan bőrt varázsol. A barackot a bőrbe is dörzsölhetjük, ezzel megszabadulva a szemek alatti karikáktól és a ráncoktól.

Testsúlykontroll
Az őszibarackban nincs zsír, és összesen (átlagosan) 68 kalóriát tartalmaz. A barack magas cukorszintje természetes, így nincs káros hatással az egészségre.

Antioxidánsban gazdag
Ezzel meggátolja a rákos sejtek növekedését. Elsősorban a tüdő-, a vastagbél- és a szájüregi rák ellen tartják hatékonynak. Az őszibarackban lévő fenolsavak, név szerint a klorogénsav és a neoklorogénsav, megállítják a mellráksejteket növekedését anélkül, hogy kárt tennének az egészséges sejtekben.

Koleszterinszint szabályozó
Az őszibarack rendszeres fogyasztása segít szabályozni a magas koleszterint és fontos szerepet játszik a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzésében. A barackban olyan fenolos vegyületek vannak, amelyek megelőzik az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a „rossz koleszterin” oxidációját. A béta-karotinban gazdag ételek, így az őszibarack is csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Szív- és érrendszer
Az antioxidánsok elpusztítják a szabadgyököket, amelyek láncreakciókat indítanak a szervezetben és károsítják vagy megölik a sejteket. A barackban olyan bioaktív összetevők is vannak, amelyek gyulladásokat, elhízást és szívbetegségeket okoznak. Az őszibarack rendszeres fogyasztása megvéd a stroke és a szívroham ellen.

Emésztőrendszer
Magas rost- és káliumtartalmának köszönhetően segít kiüríteni a méreganyagokat a vastagbélből, a vesékből, a gyomorból és a májból. Az őszibarack könnyen emészthető, így általában nem okoz semmilyen problémát a gyomornak sem.

Vérnyomás szabályozó
Egy nagyobb barackban sok kálium és kevés nátrium van, ezzel elősegíti a vérnyomás egészséges szinten tartását. A kálium a nátriummal összedolgozva szabályozza a test vízszintjét és segít normalizálni a vérnyomást.
A barackban magnézium, foszfor, cink, réz, mangán, vas és kalcium is van, amelyek támogatják a vörösvérsejtek képződését.

Vérszegénység
A vas elősegíti a hemoglobin termelődését, ezzel minimalizálva és megelőzve a vérszegénységet. Az őszibarack a sok vason kívül C-vitamint is tartalmaz, amely segíti a vas felszívódását.

Gyulladáscsökkentő
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A dietetikusok a barack rendszeres fogyasztását ajánlják a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek. Az őszibarack magas A-vitamin tartalma segít kezelni a reumát, az enyhe hashajtó hatása pedig csökkenti a gyulladásokat – a reuma és a köszvény egyik fő tünetét.

LEAVE A REPLY

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.